Lees verder
Grondstoffen in de bouw die een flinke CO2-footprint hebben, zoals beton en baksteen, moeten vaker worden vervangen door hernieuwbare (biobased) alternatieven, zoals hout. Zo kunnen grote hoeveelheden CO2 in gebouwen worden vastgelegd.
Redactie / Delft

Daarvoor pleit Michiel Haas, oprichter van adviesbureau NIBex.green en emeritus hoogleraar Materials & Sustainability van TU Delft in een blog op het platform duurzaamgebouwd.nl.

Volgens Haas is het essentieel dat ook de bouw een bijdrage levert aan het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. De bouw is is momenteel verantwoordelijk voor een groot deel van het grondstoffengebruik en de CO2 uitstoot in de atmosfeer. De meeste bouwmaterialen belasten de CO2-balans in de atmosfeer met extra uitstoot vanuit het materiaal zelf of via fossiele brandstoffen.

Uitgestelde emissie

Volgens Haas blijkt uit LCA-berekeningen dat iedere m3 hout die een steenachtig bouwmateriaal vervangt, gemiddeld 1,1 ton CO2 bespaart. Bovendien is er in een m3 hout circa 0,9 ton CO2 opgeslagen, door uitgestelde emissie. Daardoor levert elke kuub hout 2 ton CO2-winst op. Als er veel hout gebruikt gaat worden, zal bovendien meer moeten worden aangeplant, om ontbossing tegen te gaan.

Doordat in de toekomst steeds meer biobased materialen gebruikt zullen worden, mede met het oog op circulariteit, zal volgens Haas de CO2-verhouding (tussen uitstoot en opname) van gebouwen gaan veranderen.