Lees verder
Het klimaatdoel voor de bouw raakt uit zicht door de te hoge uitstoot van bouwmaterialen, meldt vakblad Cobouw. Onlangs werd bekend dat de uitstoot van warmtepompen jarenlang te laag werd ingeschat. Nu blijkt dat ook de milieu-voetafdruk van PV-panelen fors is.
Redactie / Den Haag

Uit onderzoek in opdracht van de Dutch Green Building Council (DGBC) blijkt dat zonnepanelen zelfs voor de meeste uitstoot bij de productie van gebouw-installaties leiden. Producenten hebben echter weinig plannen om ze milieuvriendelijker te maken. “De installatiebranche, met zonnepanelenproducenten voorop, lijkt zich nog niet te realiseren dat snel actie nodig is”, zegt een woordvoerder van de DGBC.

In 2030 moet de CO2-uitstoot van de bouwmaterialenindustrie met 60 procent zijn verminderd. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening) wil een nieuwe norm wil voor de CO2-uitstoot van materialen in gebouwen en is bovendien van plan om de Milieuprestatie-eis voor gebouwen (Mpg) aan te scherpen tot 0,5. Daaraan is nauwelijks te voldoen als het dak vol ligt met de PV-panelen, stelde Nasja Geertjens, expert duurzaam bouwen bij ingenieursbureau Sweco onlangs in Cobouw.

Beeld: Sonpichit Salangsing/Shutterstock