Lees verder
De onderzoeksgroep Industrial Sustainable Chemistry (ISC) van de Universiteit van Amsterdam is dit jaar van start gegaan met vier nieuwe onderzoeksprojecten. De groep werkt onder leiding van prof.dr. Gert-Jan Gruter (CTO van Avantium).
Redactie / Amsterdam

De ISC-groep is gevestigd bij het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences van de UvA. Het is een onderdeel van het universitaire onderzoekszwaartepunt ‘Sustainable Chemistry’ en richt zich op de overgang naar een circulaire economie met materialen uit hernieuwbare grondstoffen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met LEGO en met Avantium, dat eerder PEF ontwikkelde uit natuurlijke suikers, als alternatief voor de PET fles.

‘Groene bouwstenen’

Het plastic voor LEGO is onderdeel van het project Novel Rigid Bio-based Polyesters for potential large scale applications, kortweg RIBIPOL. Het doel van dit project is om tot nieuwe biobased polyesters te komen, gemaakt uit commercieel beschikbare bouwstenen en geschikt voor grootschalige toepassingen. Op deze manier kunnen ‘groene’ materialen worden ontwikkeld voor de productie van vezels, verpakkingen én bouwsteentjes.

Het idee is om de polyesters te maken via de polymerisatie van monomere bouwstenen afkomstig uit suikers (uit planten) en oxaalzuur (uit CO2). Het eerste sluit aan bij technologie die Avantium heeft ontwikkeld voor het isoleren van suikers uit ’tweede-generatie’ biomassa: natuurlijke materialen die niet met de voedselvoorziening concurreren, zoals houtsnippers, zaagsel en agrarische restproducten.

Concurrerende alternatieven

Daarnaast bezit Avantium patenten voor de duurzame productie van oxaalzuur uit CO2. Het bedrijf ontwikkelt die technologie in het grootschalige Europese onderzoeksproject OCEAN: Oxalic acid from CO2 using Electrochemistry At demonstratioN scale.

Vanuit dit project worden twee promovendi van de UvA gefinancierd. Vijf verdere promovendi worden betaald door LEGO, Avantium en het Innovatiefonds Chemie van NWO.

Gruter benadrukt dat de nieuw te ontwikkelen materialen qua prijs en performance moeten kunnen concurreren met bestaande fossiele producten. Bovendien zouden ze ook biodegradable moeten zijn.