Lees verder
Composteerbare biobased materialen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van plastic in het milieu. Om innovatie op dit gebied te stimuleren, reikte de EllenMcArthur Foundation vorige week de New Plastics Economy Innovation Prizes uit.
Redactie / Davos

De innovatieprijzen van in totaal $ 2 miljoen worden verdeeld over twee categorieën: de Circular Design Challenge en de Circular Materials Challenge. In die laatste categorie werd tijdens het World Economic Forum in Davos een aantal biobased vindingen bekroond die voorkomen dat schadelijke plastics in het milieu terechtkomen of daar lang blijven.

Chipszakken en wikkels

Gaat het bij de Circular Design Challenge vooral om het stimuleren van hergebruik en recycling, de Circulars Materials Challenge richt zich in de eerste plaats op het vinden van alternatieven voor meervoudige, meerlagige materialen zoals chipszakken en wikkels.

Deze zijn verantwoordelijk voor 13% van alle verpakkingen wereldwijd, maar zijn moeilijk te recyclen. Daar staat tegenover dat veel van de materialen die wél composteerbaar of op zijn minst recyclebaar zijn, minder goede eigenschappen hebben als het gaat om het langdurig vers houden van voedsel.

Bekroonde materialen

Het team van de Universiteit van Pittsburgh (VS) paste nano-engineering en biomimicry toe om een ​​recyclebaar materiaal te maken dat complexe meerlagige verpakkingen vervangt. Aronax Technologies uit Spanje ontwikkelde een magnetisch additief dat de eigenschappen van materialen kan verbeteren, waardoor een betere lucht- en vochtisolatie wordt gecreëerd.

Het Fraunhofer Institute for Silicate Research uit Duitsland ontwikkelde een coating met silicaat en biopolymeren, die de eigenschappen van biobased en biologisch afbreekbare verpakkingen verbetert. Zo blijven voedselproducten langer vers in een verpakking die wel composteerbaar is.

Goedkopere feedstocks

Uit organisch afval maken de bedrijven Full Cycle Bioplastics en Elk Packaging uit de VS en Associated Labels & Packaging uit Canada een meerlaags verpakkingsfolie van PHA (PolyHydroxyAlkanoaten). De kostprijs van PHA is doorgaans hoog omdat het uit dure feedstocks wordt gemaakt, zoals pure suiker. Hout en plantenresten vormen een goedkoop alternatief.

Het resultaat is een verpakkingsmateriaal dat geschikt is voor bijvoorbeeld chipszakken, wikkels voor mueslirepen en wasmiddelverpakkingen. ‘Deze verpakkingen zijn recyclebaar, maar mochten ze toch in het water belanden, dan vallen ze uiteen als visvoer’, zeggen de onderzoekers.

VTT Technology Research Center uit Finland maakte een biobased en biodegradable meerlagig materiaal uit cellulose, afkomstig van restproducten uit de land- en bosbouw. Een voordeel is dat het materiaal kan worden geproduceerd met bestaande apparatuur. De Finse onderzoekers claimen dat het zelfs betere eigenschappen heeft dan de meeste bioplastics. Het is zeer geschikt voor droge en vethoudende producten met een lange houdbaarheid, zoals muesli, noten, rozijnen, koffie of rijst.

Schaalbaar maken

Volgens de Ellen McArthur Foundation kunnen de winnende innovaties van de Circular Material Challenge voorkomen dat een equivalent van in totaal 100 afvalzakken per seconde aan plastic afval in het milieu belandt.

De innovatieprijs stelt de winnaars in staat te gaan samenwerken met experts om hun concepten schaalbaar te maken. Dat gebeurt als onderdeel van een twaalf maanden durend acceleratorprogramma, uitgevoerd in samenwerking met innovatie-aanjagers Think Beyond Plastic.