Lees verder
De Europese subsidieprogramma’s Interreg Vlaanderen-Nederland en Interreg Euregio Maas-Rijn hebben nieuwe subsidieoproepen gepubliceerd. Aanvragen voor deze programma’s moeten eind januari of begin februari binnen zijn.
Redactie / Eindhoven

Interreg is een Europese subsidieregeling, bedoeld om de samenwerking tussen regio’s binnen Europa te verbeteren. Subsidies worden verstrekt aan grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten die gericht zijn op innovatie en duurzaamheid. De beschikbare gelden zijn afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De oproepen die nu zijn gepubliceerd vallen onder het Interreg VI programma dat nog t/m 2027 loopt.

Slimmer, groener en socialer

Interreg Vlaanderen-Nederland is gericht op het gebied rond de Nederlands-Belgische grens: heel Vlaanderen en de Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Het doel is een slimmer, groener en socialer Europa zonder grenzen. Het programma publiceerde in november 2022 de tweede oproep aan ondernemers in het gebied om grensoverschrijdende projecten aan te melden waar tenminste één Vlaamse en één Nederlandse partner aan meewerken. Hiervoor wordt in totaal maximaal € 49,5 miljoen toegekend. Samen met het budget van de eerste oproep (februari 2022), komt dit op € 121 miljoen. Voorstellen indienen kan tot en met 9 februari 2023.

Wintgevend afvalbeheer

Het Interreg-programma Euregio Maas-Rijn is gericht op de Nederlandse, Belgische en Duitse grensregio’s langs de loop van de rivieren de Rijn en de Maas. Specifiek gaat het om de Belgische regio’s Luik, Limburg en Leuven, de Duitse regio’s Aken, Bitburg-Prüm en Vulkaneifel en de Nederlandse regio’s Zuid- en Midden-Limburg en Eindhoven.

Voor dit programma wordt de komende jaren meer dan € 176 miljoen uitgetrokken, voor grensoverschrijdende projecten rond het thema Waste2Profit. Doel hiervan is mkb’s in de Maas-Rijnregio aan te zetten tot afvalbeheer, bijvoorbeeld in de vorm van hergebruik of recycling. Het aanpakken van organisatorische, technologische en financiële knelpunten bij het afvalbeheer staat daarbij centraal. De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een ‘financiële steunvoucher.’ Aanvragen indienen kan tot en met 20 januari 2023.

Kijk voor meer informatie op de websites van de Interreg-programma’s of bij PNO Consultants.

Beeld: Jeanette Teare/Shutterstock