Lees verder
Kennisinstellingen en bedrijven in de Eems-Dollard Regio (EDR) slaan de handen ineen in het project Biotech Talent Unlocked. Dat gaat dit jaar van start met het opleiden van nieuw talent voor de groeiende circulaire en biobased economie in het noorden van Nederland en Duitsland.
Redactie / Groningen

Het vinden en behouden van adequaat geschoold personeel in biotechnische en aanverwante vakgebieden is een uitdaging aan beide zijden van de grens. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de bedrijvigheid en de groene transitie in de EDR-regio. “Banen in de circulaire en biobased economie liggen hier echt voor het oprapen”, zegt Cor Kamminga, voorzitter van de BIO Cooperative, het samenwerkingsverband van mkb-ondernemers in de Noord-Nederlandse bioeconomie. Bedrijven weten echter niet goed hoe ze jong talent moeten vinden. Omgekeerd weten jongeren die een opleiding kiezen de bedrijven niet te vinden. Dat probleem speelt zowel op mbo-, hbo- als masterniveau.

Samenwerking

Daarom gaat Biotech Talent Unlocked zich richten op zowel zichtbaarheid van de groene bedrijvigheid in het noorden als op de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Kamminga: “De onderwijskwalificaties die jongeren behalen, moeten hen eenvoudig in staat stellen ook aan de andere kant van de grens aan de slag te gaan.”

Om dat te bereiken moeten de kansen op samenwerking tussen het bedrijfsleven en de kennisinstellingen beter worden benut. Gezamenlijk worden er nieuwe grensoverschrijdende onderwijsmodules opgezet die naadloos aansluiten bij de arbeidsmarkt. Ook is er veel aandacht voor publiciteit, met onder meer gezamenlijke evenementen en een social mediacampagne gericht op jongeren.

“Met dit project willen we bruggen bouwen en ervoor zorgen dat we een compleet beeld bieden aan jonge mensen”, zegt Janneke Krooneman, lector binnen het lectoraat Biorefinery bij de Hanzehogeschool Groningen. “Ook willen we onze krachten bundelen: samen doe je meer.”

Partners

Projectpartners in Biotech Talent Unlocked zijn BIO Cooperative, Hochschule Emden-Leer, BBENG, Hanzehogeschool Groningen, 3 N Kompetenzzentrum e.V., Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden Leeuwarden, Noorderpoort College, Friesland College en het Drenthe College. Het is de bedoeling dat in de loop van het project meer partners aanhaken.

Vanuit het nieuwe Interreg VI A programma Deutschland-Nederland is aan dit project een subsidie toegekend van €558.000 voor de periode 2023-2025. Interreg richt zich op grensoverschrijdende ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Vergroening van de regio en een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zijn daarbij belangrijke thema’s.

Kijk voor meer informatie op de website van de BIO Cooperative.

Beeld: Google Maps