Lees verder
Bestuurders van diverse overheden ondertekenden eind november het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) 2022-2025.
Redactie / Den Haag

Daarin staat dat overheden op alle niveaus via opdrachtgeverschap en inkoop bijdragen aan de grote uitdagingen van deze tijd en bij het inkopen van producten en diensten duurzame keuzes maken. Het richt zich onder meer op milieu, klimaat, circulaire economie (inclusief biobased) en internationale sociale voorwaarden (ketenverantwoordelijkheid).

In verschillende sectoren en productgroepen kunnen zij hiermee het verschil maken. Rijkswaterstaat maakt bijvoorbeeld bij grond-, weg- en waterbouw gebruik van een circulaire bruggenbank en provincie Zuid-Holland heeft het hoofdgebouw van haar provinciehuis volledig duurzaam, circulair en energieneutraal gerenoveerd. Een ander voorbeeld is de catering in bedrijfsrestaurants standaard vegetarisch aanbieden en vlees alleen op aanvraag. Of door alleen gerecyclede meubels te gebruiken bij het inrichten van kantoren. Door bewust mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Of door gerecycled textiel te gebruiken voor uniformen. En door bij de werving altijd oog te hebben voor diversiteit en inclusie. Door energieverbruik te verminderen en verspilling te voorkomen.

SDGs

Deelnemende partijen zijn alle ministeries, 5 provincies en ruim 40 gemeenten, alle waterschappen en een aantal andere organisaties. Zij committeren zich hiermee aan het toepassen van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen.

Op deze manier werken de Manifestpartijen aan maatschappelijke doelen op de volgende gebieden: Milieu en biodiversiteit, Klimaat, Circulair (inclusief biobased), Ketenverantwoordelijkheid (Internationale Sociale Voorwaarden), Diversiteit en Inclusie en Social Return. Deze thema’s zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals van de VN.

€85 miljard inkoopkracht

Nederlandse overheden kopen jaarlijks voor ruim 85 miljard euro in aan producten, werken en diensten. Hiermee hebben ze bij elkaar een enorme impact om de urgente vraagstukken van vandaag aan te pakken. Wie lineaire of circulaire oplossingen inkoopt, kiest voor grijs of groen, oog heeft voor diversiteit en social return zorgt er met maatschappelijk verantwoorde keuzes voor dat het mes aan twee kanten snijdt: bijdragen aan een betere wereld en marktpartijen bewegen om steeds meer duurzame en sociale producten en diensten te ontwikkelen en te leveren.

Ook verantwoord inkopen? Kijk in de Nationale inkoopdatabase Biobased Producten (biobasedinkopen.nl). Daar is ook het manifest te downloaden!

Beeld: Olivier Le Moal/Shutterstock