Lees verder
Het bedrijf TUSTI uit Eindhoven heeft vorige week tijdens de chemieconferentie CHAINS, de Gouden KIEM gewonnen: de prijs voor de beste chemische start-up van het jaar.
Eindhoven

Het prijzenpakket bestaat uit een sculptuur, een bedrag van 25.000 euro voor een onderzoeksproject, beschikbaar gesteld door NWO Chemische Wetenschappen en de Topsector Chemie, een aantal uren advies en ondersteuning vanuit InnovatieLink.

Er waren drie finalisten. Naast TUSTI waren dat Relay 3D uit Eindhoven en SEALEAU, dat activiteiten heeft in Eindhoven en Delft. De jury bestond dit jaar uit prof. Floris Rutjes (Radboud Universiteit), dr. Peter Berben (BASF), Leon Joore (Millvision) en Dr. Cristianne Rijcken (Cristal Therapeutics). Zij kende de Gouden KIEM toe aan het bedrijf waarin de jury de sterkste combinatie zag tussen de inzet van academische kennis en onvervalst ondernemersinstinct die leidt tot maatschappelijke impact.

De Gouden KIEM-competitie wordt sinds 2014 jaarlijks georganiseerd en staat open voor deelname door alle bedrijven in de chemische sector die drie jaar of korter bestaan en hun wortels hebben in een universiteit of HBO. De Gouden KIEM-competitie wordt mogelijk gemaakt door NWO Chemische Wetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink.

Start-up TUSTI is er in geslaagd om van vette plastic verpakkingen, zoals lege margarinekuipjes, kaasverpakkingen en bakken afgewerkt frituurvet, weer schone kunststof snippers te maken. Deze grote afvalstroom kan tot nu toe alleen met chemicaliën en stoom worden verwerkt. In een soort wastrommel maakt TUSTI dit plastic met een plantaardig schoonmaakmiddel op een natuurlijke en betaalbare manier schoon.