Lees verder
FreshStrips is uitgeroepen tot de chemische startup van 2017. De winnaar kreeg de Gouden Kiem Award afgelopen week uitgereikt tijdens het internationale wetenschappelijke chemiecongres Chains.
Redactie / Eindhoven

Het bedrijf van oprichters Koen Nickmans en Marios Chryssolouris heeft een sticker ontwikkeld die door van kleur te veranderen in een oogopslag duidelijk maakt of het eten in de verpakking nog goed is of niet.

In de chemie zijn talloze startups, die resultaten van wetenschappelijk onderzoek omzetten in commerciële producten en diensten. Het NWO-gebied Chemische Wetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink willen deze jonge bedrijvigheid zichtbaar maken en het meest bijzondere voorbeeld daarvan belonen.

Winnaar

In de chemie zijn talloze startups, die resultaten van wetenschappelijk onderzoek omzetten in commerciële producten en diensten. Het NWO-gebied Chemische Wetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink willen deze jonge bedrijvigheid zichtbaar maken en het meest bijzondere voorbeeld daarvan belonen. De winnaar krijgt van NWO een Gouden KIEM-premie van 18.750 euro voor een onderzoeksproject en 6.250 euro, van TKI Chemie om vrij te besteden aan onderzoek of publiciteit. Daarnaast kan de winnaar rekenen op de nodige online en offline publiciteit.

Genomineerden

De andere twee genomineerden waren Boostani en Plantics. De chemische startup Boostani van Margareta Merke is er in geslaagd om 70% van de meerlaagse verpakking van bederfelijke voedingsmiddelen als vlees te vervangen door een verpakking van één soort plastic. Het bedrijf Plantics van Wridzer Bakker werkt aan een thermoharde biopolymeer die volledig afbreekbaar, composteerbaar en betaalbaar is.