Lees verder
DAB.bio uit Delft, pioniers in fermentatietechnologie voor biofabricage, kondigde deze week succesvolle fermentatieruns aan in hun FAST (Fermentation Accelerated by Separation Technology) bioreactor, waarmee ze aantonen dat de technologie de eenheidskosten van productie op basis van fermentatie op schaal verlaagt.
Redactie / Delft

Het gebruik van FAST voor de productie van gefermenteerde verbindingen belooft een groter marktaandeel mogelijk te maken voor biogebaseerde ingrediënten die in alledaagse producten worden gebruikt, waardoor de afhankelijkheid van de samenleving van fossiele chemicaliën wordt verminderd.

FAST verhoogt de fermentatieprestaties drastisch en verlaagt de productkosten door continu product uit de fermentor te verwijderen. Dit verhoogt de hoeveelheid gevormd product en vereenvoudigt het zuiveringsproces en de hoeveelheid benodigde apparatuur. Bij de bestaande technologie zijn fermentatie en extractie opeenvolgende stappen, waarvoor extra, vaak dure en omslachtige apparatuur nodig is. Door de productie op basis van fermentatie tot het tienvoudige op te voeren, vermindert de technologie de productiekosten met 50% en belooft zij wereldwijd hogere marges voor bioproducten te genereren.

Synthetische biologie

De technologie kan ook de productie mogelijk maken van volledig nieuwe en duurzame verbindingen die worden gemaakt met behulp van synthetische biologie. Tot de betrokken sectoren behoren smaak- en geurstoffen, voeding, nutraceutica, natuurlijke insecticiden, pigmenten en speciale chemicaliën.

“Wij geloven dat de echte verandering in biomanufacturing alleen kan plaatsvinden door biologie te combineren met radicale procesverbeteringen – wat synthetische biologie kan maken, kunnen wij goedkoper maken”, zegt Eric van der Meer, Chief Executive Officer bij DAB.bio. “Met 10 jaar R&D heeft DAB.bio het eerste technologieplatform ontwikkeld dat inspeelt op de behoefte van de wereld aan enorme hoeveelheden fermentatiecapaciteit. Het succes van FAST, dat we beschikbaar stellen aan alle biomanufacturers, is de katalysator voor een opschaling in de hele industrie.”

FAST in bedrijf

Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) huisvest momenteel DAB.bio’s demonstratiefermentatie-unit van 500L (FAST500), die beschikbaar is voor biofabrikanten die de economische levensvatbaarheid van hun verbindingen op schaal willen bewijzen. DAB.bio’s eigen hardware, gebouwd in minder dan 12 maanden, integreert de productie en recuperatie van een brede waaier aan biogebaseerde producten.

Nico Snoeck, Business Development Manager bij Bio Base Europe Pilot Plant: “We zijn erg blij met deze spannende samenwerking. Samen met DAB.bio hebben we de ingebruikname van deze nieuwe installatie in een minimum van tijd gerealiseerd, en de eerste proefruns waren meteen succesvol. Het is een geweldige prestatie! Als multifunctionele pilootfaciliteit kan BBEPP klanten nu de FAST-technologie van DAB.bio aanbieden, naast onze reguliere diensten, zodat ze de voordelen van FAST versus klassieke fermentatietechnologie kunnen vergelijken voor een breed scala aan processen en daaropvolgende downstream verwerkingsstappen.”

Sinds de voltooiing van de hardware heeft DAB.bio vier van de vier runs met succes afgerond met drie verschillende producten:

  • Butanol – een basischemicalie die wordt gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, variërend van spandex tot verfverdunner en tot vliegtuigbrandstof.
  • Een naar rozen ruikende alcohol voor gebruik als antimicrobieel, antiseptisch en ontsmettingsmiddel dat ook wordt gebruikt als aromatisch essence en conserveermiddel in de farmacie en de parfumerie.
  • Een terpeenverbinding die wordt gebruikt in etherische oliën, als insectenwerend middel en in diesel.

Deze runs tonen aan hoe de baanbrekende fermentatietechnologie van DAB.bio, die snel en gemakkelijk kan worden opgeschaald, de economische aspecten van de bioproductie transformeert. De innovatieve technologie maakt fermentaties van lange duur en efficiënte scheiding van het product in een geconcentreerde stroom mogelijk.

Super geconcentreerd

De demonstratiefabriek bevestigt dat industriële productie van een uiteenlopende reeks bio-verbindingen op schaal kosteneffectief kan zijn. In plaats van enkele kilo’s product uit het volledige fermentorvolume te moeten recupereren, wordt met FAST dezelfde hoeveelheid product (vaak veel meer) continu uit de fermentor geëxtraheerd in een volume dat 10x kleiner is.

Dit supergeconcentreerde product is in real-time beschikbaar met minder opeenvolgende verwerkingsstappen om het eindproduct te maken. De nieuw geïnstalleerde hardware kan worden gebruikt als een stand-alone 500L bioreactor voor procesontwerp en -optimalisatie, of kan worden gebruikt in combinatie met een 15m3/15000L BBEPP-fermentor, waardoor commerciële monsterproductie mogelijk wordt.

Ga voor meer informatie naar DAB.bio

Beeld: DAB