Lees verder
De vergroening en digitalisering van de chemische industrie staat centraal in de EU Chemical Industry Transition Pathway, die vorige week werd gepubliceerd door de Europese Commissie. Het is een concrete routekaart die de groene en digitale (tweeling)transitie van de chemische industrie in Europa voor de komende jaren beschrijft.
Redactie / Brussel

Het document brengt alle onderdelen van de wetgevingsagenda van de EU in Europa samen. Feitelijk gaat het om de realisatie van vier ambities: circulariteit, digitalisering, klimaatneutraliteit en meer veilige/duurzame chemicaliën.

Gezamenlijke ontwikkeling

Het transitiepad voor de Europese chemische industrie is samen met de EU-lidstaten, de chemische industrie zelf, de sociale partners, ngo’s en de academische wereld ontwikkeld. Het resulteert in een groep onderwerpen en acties die door elk van de betrokken actoren moeten worden uitgevoerd. Door deze acties uit te voeren zal de chemische sector naar verwachting slagen in zijn dubbele transitie en zijn eigen veerkracht, duurzaamheid en “circulariteit” verbeteren in overeenstemming met de Europese Green Deal.

“De succesvolle uitvoering van dit traject zal de toekomst van onze industrie in Europa voor de komende decennia bepalen”, zegt Martin Brudermüller, voorzitter van Cefic en CEO van BASF. “Wij staan klaar om met de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten samen te werken om dit te helpen realiseren.”

Grootste transformatie

De chemische industrie staat voor de grootste transformatie in de geschiedenis van de sector, nu ze klimaatneutraal, circulair en digitaal gaat werken en tegelijkertijd overschakelt op veilige en duurzame chemicaliën. Klimaatneutraal zijn in 2050 vereist doorbraakinnovaties, ingrijpende veranderingen in productieprocessen en gigantische hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit. De industrie zal afscheid moeten nemen van persistente toxische stoffen en eindige materialen en moet ervoor zorgen dat nieuw geproduceerde materialen recyclebaar zijn. Om nieuwe materialen te kunnen maken, moet de recycling van afval worden versneld, net als het afvangen en hergebruiken van koolmonoxide en kooldioxide als grondstof en het gebruik van biomassa-reststromen in de biogebaseerde chemie.

Op 2 februari organiseren de Europese belangenvereniging van de chemische industrie (Cefic) en de Europese Commissie een (online) discussie over de Transition Pathway. Het evenement is online te volgen na registratie.

Beeld: 1968/Shutterstock