Lees verder
Na bijna twee decennia van sterke jaarlijkse groei, is de wereldwijde groei van hernieuwbare energiebronnen in 2018 onverwachts tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het International Energy Agency (IEA). Het roept vragen over de haalbaarheid van klimaatdoelstellingen.
Redactie / Parijs

De nieuwe netto capaciteit van zonne-energie, wind, waterkracht, bio-energie en andere hernieuwbare energiebronnen steeg met ongeveer 180 Gigawatt (GW) in 2018 en is daarmee gelijk aan de groei van vorig jaar, stelt het Internationaal Energieagentschap. Dat is slechts ongeveer 60% van de netto toevoegingen die elk jaar nodig zijn om aan klimaatdoelstellingen voor de langere termijn te voldoen.

Hernieuwbare capaciteitsuitbreidingen zouden elk jaar tussen 2018 en 2030 gemiddeld met meer dan 300 GW moeten groeien om de doelen van de Overeenkomst van Parijs te halen, volgens het Sustainable Development Scenario (SDS) van het IEA.

CO2-emissies gestegen

De analyse van het IEA laat zien dat de wereld niet genoeg doet. Vorig jaar steeg de energiegerelateerde CO2-uitstoot met 1,7% tot een historisch record van 33 Gigaton. Ondanks een groei van 7% hernieuwbare elektriciteitsopwekking, groeide de uitstoot van de energiesector tot recordhoogte.

‘Regeringen moeten snel handelen om deze situatie te corrigeren en een snellere stroom van nieuwe projecten mogelijk te maken’, zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. ‘Ze hebben vooral een stabiel beleid nodig ondersteund door een langetermijnvisie, maar ook een focus op het integreren van hernieuwbare energiebronnen in energiesystemen op een kosteneffectieve en optimale manier. Een beleid van rennen en stilstaan is schadelijk voor markten en banen.’