Lees verder
Vandaag (2 oktober 2023) opent het nieuwe Social Sustainability Fund (SSF) van de Nederlandse overheid. Hier kunnen Nederlandse (mkb) ondernemers en hun lokale toeleveranciers subsidie aanvragen voor verduurzaming van hun productieketen.
Redactie / Den Haag

Het SSF heeft als doel om de sociale risico’s in productieketens zoals agro, textiel en mineralen of natuursteen in kaart te brengen en verbeteringen door te voeren die de risico’s voor mens of milieu verminderen. Denk aan zaken als kinderarbeid, slechte lonen en onveilige arbeidsomstandigheden. Met deze regeling loopt de Nederlandse overheid vooruit op de komende Europese IMVO-wetgeving.

Kleine schakel

De primaire doelgroep van het nieuwe fonds bestaat uit Nederlandse bedrijven. Zij zijn vaak maar een kleine schakel in de keten. Ze hebben beperkte mogelijkheden om alles wat in de keten gebeurt te overzien, laat staan dat ze de problemen in de keten alleen kunnen oplossen. Daarom is internationale samenwerking met hun toeleveranciers belangrijk. Zo kan ook worden voorkomen dat toeleveranciers buiten Europa worden uitgesloten van handel in de EU.

Het subsidieprogramma loopt van 2023 tot 2025. Voor de eerste aanvraagronde in 2023 is een totaalbedrag van €4 miljoen beschikbaar. In Nederland gevestigde bedrijven of maatschappelijke organisaties (NGO’s) kunnen maximaal 70% van de subsidiabele kosten en maximaal €500.000 subsidie aanvragen.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO

Beeld: Incredible_backgrounds/Shutterstock