Lees verder
Poedersuiker, oliebollen en pannenkoeken circulair produceren? Dat kan straks, want Suiker Unie wil binnen nu en drie jaar de specialiteitenfabriek in Puttershoek volledig op zonne-energie laten draaien. Dat maakte CEO Paul Mesters bekend bij de kick-off van 2019, in de week van de circulaire economie.
Redactie / Dinteloord

In Puttershoek moet een zonneweide komen van 14 hectare. ‘Netto worden we dan voor deze locatie energieleverancier voor omwonenden van de fabriek’, aldus Mesters. Het is onderdeel van een breed scala aan vergroeningsmaatregelen die Suiker Unie wil nemen om de meest duurzame suikerproducent van Europa te worden.

Volgens Mesters is deze stap niet meer dan logisch. Sinds 1990 heeft Suiker Unie de CO2-uitstoot per geproduceerde kilo suiker gehalveerd. Nu al is het bedrijf de grootste groen gas producent van Nederland. De suikerbiet is – als product en in proces – één van de meest duurzame gewassen ter wereld.

Excellente grondstof

Ook richt Suiker Unie zich op onderzoek naar groene eiwitten uit het bietenblad, met de startup Green Protein B.V. ‘Voor veel mensen is het een eye-opener dat een hectare suikerbieten met loof een vergelijkbare hoeveelheid eiwit bevat als een hectare soja. En, ja, de suikerbiet is een excellente grondstof voor het terugdringen van de fossiele aardolie-economie. Denk aan bioplastics en biomaterialen.

In het project Groene Cirkels werkt Suiker Unie samen met Heineken, Naturalis Biodiversity Center en de Provincie Noord-Brabant om de kringlopen rondom de suikerproductie te sluiten. Bieten worden inmiddels tot het laatste blaadje verwerkt: voor medicijnen, bioplastics, voeding en energie. Zelfs zand en klei die meekomt bij het rooien wordt gebruikt voor wegen- en dijken. Agro&Chemie publiceerde daar eerder een artikel over. ‘De eerste bioraffinaderij van Suiker Unie in Nieuw Prinsenland is in ontwikkeling’, voegt Mesters toe.