Lees verder
Shell sluit zich aan bij het W2C-consortium dat een fabriek gaat bouwen in Rotterdam die waardevolle chemicaliën en biobrandstoffen uit niet-recyclebare afvalstoffen maakt. Eerdere partners in het consortium zijn Air Liquide, Enerkem, Nouryon en Port of Rotterdam.
Redactie / Rotterdam

‘We zijn zeer verheugd dat Shell zich bij onze partners heeft aangesloten’, zegt Marco Waas, voorzitter van het project in Rotterdam en directeur RD&I bij Nouryon. ‘De EU Renewable Energy Directive (RED II) die in 2021 van kracht wordt en andere milieu-initiatieven, zoals het Circular Economy Package, creëren een ideale omgeving om duurzame groei door innovatie te stimuleren. Het project zal verder worden versterkt met de toevoeging van een andere toonaangevende wereldwijde partner.’ Welke dat is, maakt Waas nog niet bekend.

Koolstofarme brandstof

Andrew Murfin, General Manager Advanced Biofuels van Shell, zegt: ‘Samenwerkingsverbanden zoals deze zijn van cruciaal belang om oplossingen te leveren die de maatschappij nodig heeft om aan de energievraag te voldoen en tegelijkertijd de uitstoot te verminderen, om klimaatverandering en luchtvervuiling aan te pakken. Geavanceerde brandstoffen, inclusief biobrandstoffen, kunnen met name de transportsector koolstofarm maken. Dit is een opwindend vooruitzicht, aangezien vervoer verantwoordelijk is voor een vijfde van de wereldwijde energiegerelateerde CO2-uitstoot en nog vele jaren zal blijven vertrouwen op vloeibare brandstoffen, vooral voor lange reizen en zware bedrijfsvoertuigen.’

360 kton afval

De fabriek wordt gebouwd in het Botlek-gebied van de Rotterdamse haven en krijgt twee productielijnen, waarmee tot 360 kton afval kan worden verwerkt. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse afvalproductie van 700.000 huishoudens. Daarmee wordt 220 kton (270 miljoen liter) biomethanol gemaakt, die kan worden gebruikt als chemische bouwsteen of als hernieuwbare brandstof. Het levert een besparing op CO2-emissies op van naar schatting 300 kton in vergelijking met de productie van methanol uit fossiele brandstoffen.

Het W2C project wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid, dat wet- en regelgeving voor deze nieuwe technologie gaat ontwikkelen. Ook de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter ondersteunen het project.

Het W2C consortium heeft al eerder voorbereidend werk verricht op het gebied van engineering en vergunningen. De uiteindelijke investeringsbeslissing wordt later dit jaar genomen.