Lees verder
TNO Energy Transition heeft deze maand de Whitepaper 'Scenario's voor een Klimaatneutraal Energiesysteem' uitgebracht. Het paper, geschreven door Martin Scheepers, André Faaij en Ruud van den Brink, gaat in op slimme combinaties van energie-opties die leiden tot een duurzame en betaalbare energiehuishouding.
Redactie / Delft

In het onderzoek worden twee scenario’s vergeleken om het energiesysteem tegen 2050 klimaatneutraal te maken, terwijl de economie blijft groeien. Opvallend is dat beide scenario’s tot een goedkoper energiesysteem leiden dan niets doen. Ook zonder ingrepen neemt de CO2-uitstoot weliswaar af als gevolg van kostendalingen van duurzame energie, maar hierbij blijft Nederland wel nog steeds afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Dat brengt forse extra kosten met zich mee.

Het zogeheten ADAPT-scenario is  € 10 miljard per jaar goedkoper. Hierbij bouwt de Nederlandse economie voort op de huidige sterktes, kiest het voor zekerheid en behoud van de huidige levensstijl, maar dan met een sterke beperking van de CO2-emissies. In het TRANSFORM-scenario is Nederland bereid tot gedragsverandering en schakelt het over op een schone, energiezuinige economie met nieuwe innovatieve technologieën. Dat lijkt het meest ingrijpend, maar is ook het goedkoopst, doordat innovatieve technologie tot nog veel lagere kosten leidt.

Het whitepaper van TNO is als pdf beschikbaar. Op 4 juni organiseert TNO over deze materie een (gratis) webinar. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Beeld: Olivier Le Moal/Shutterstock