Lees verder
Gas is onmisbaar in de transitie naar een betaalbaar klimaatneutraal energiesysteem. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie Gas for Climate, een consortium van 10 grote Europese gasbedrijven en 2 brancheorganisaties voor de hernieuwbare gasindustrie.
Redactie / Groningen

Investeren in groene waterstof en biomethaan (‘groen gas’) met gebruikmaking van de bestaande gas-infrastructuur biedt Europa goede kansen op het decarboniseren van de energievoorziening en het scheppen van grote aantallen duurzame banen.

In het eind april 2020nverschenen rapport ‘Gas Decarbonisation Pathways 2020–2050’ brengt Gas for Climate in kaart hoe deze transitie in zijn werk kan gaan. Dat komt neer op het opbouwen van sterke Europese waardeketens voor waterstof en biomethaan, met ondersteuning vanuit de Europese Green Deal.

Stapsgewijze aanpak

Een stapsgewijze aanpak en het aangrijpen van investeringskansen in de komende tien jaar kan Europa op het spoor brengen van een snellere en meer kostenefficiënte decarbonisatie van zijn energiesysteem dan met de huidige aanpak (zon/windenergie/biomassa) mogelijk is, stelt Gas for Climate.

De leden van het consortium zijn Enagás, Energinet, Fluxys, Gasunie, GRTgaz, ONTRAS, Open Grid Europe, Snam, Swedegas, Teréga, Consorzio Italiano Biogas en European Biogas Association.

Het onderzoeksrapport is te downloaden vanaf de website van Gas for Climate.

Beeld: ssuaphotos/Shutterstock