Lees verder
Is het mogelijk om oppervlakte-actieve stoffen (surfactanten) volledig biologisch te maken? Slechts 4% van deze veelgebruikte stoffen is volledig biogebaseerd. En zelfs die worden nog grotendeels geproduceerd met milieubelastende en gevaarlijke productieprocessen.
Redactie / Gent

Toen het project AppliSurf twee jaar geleden onder coördinatie van Flanders Biobased Valley begon, leek er dan ook nog een lange weg te gaan. Doel van AppliSurf was het ontwikkelen, opschalen en testen van microbieel geproduceerde biosurfactanten, bestaande uit 100% biogebaseerde (hernieuwbare) grondstoffen, zoals plantaardige olie, suikers en zelfs (voedsel)afvalstromen.

Projectleider Sophie Roelants van de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP): “We kunnen nu een groot portfolio presenteren, met circa 20 microbiële componenten die reeds op kilogram en zelfs ton-schaal te produceren zijn op BBEPP en nog eens 40 derivaten daarvan, verkregen via groene chemie en/of biokatalyse.”

In december dit jaar wordt het project afgesloten met een tweedaagse internationale conferentie in Gent, waarbij de resultaten worden gepresenteerd.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie.

Beeld: Bio Base Europe Pilot Plant