Lees verder
De provincie Zeeland wil de transitie naar een biobased economie versnellen, door meer biobased te gaan inkopen. Dat zei Harry van der Maas, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie, afgelopen week tijdens zijn pitch op de InfraTech 2017.
Rotterdam

Ondernemers ontwikkelen volgens Van der Maas innovatieve biobased producten, maar ondervinden bij het vermarkten ervan de nodige problemen. ‘Onbekend maakt onbemind. En daardoor stagneert de ontwikkeling van de biobased economy.’ Van der Maas denkt door biobased inkopen de ontwikkeling verder te stimuleren. ‘Overheden kopen veel in, dat gaat om grote bedragen. Door als provincie Zeeland waar mogelijk het inkoopbudget te besteden aan biobased producten, stimuleert de provincie Zeeland ondernemers om meer biobased producten te gaan produceren en ontwikkelen. En hebben de ondernemers weer geld om hun innovatieve producten door te ontwikkelen.’

N62 Tractaatweg

Een goed voorbeeld van biobased inkopen door de provincie, is volgens Van der Maas, de aanbesteding van de verdubbeling van de N62 Tractaatweg. Zo werd de inschrijvers verplicht om onder andere in hun aanbesteding bestaande biobased infra producten op te nemen. De winnaar van de aanbesteding Boskalis, werkte het Design en Construct contract nog verder biobased uit. Zij gaan een halfverharding van biopolymeer toepassen, dat grotendeels bestaat uit aardappelzetmeel. Daarnaast willen ze in de pilot VRI- en OV-kasten ontwikkelen gemaakt van een biocomposiet materiaal.

De provincie Zeeland is op dit moment één van de koplopers op het gebied van biobased inkopen in Europa, om de transitie naar een circulaire economie te versterken.