Lees verder
Het Valorisatielab Reststromen Tuin & Akkerbouw (Varta), Greenport West Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) onderzoeken hoe inhoudsstoffen uit planten de sierteelt kunnen redden.
Redactie / Westland

Door de Coronacrisis kampen Nederlandse tuinders en telers met een overschot aan biomassa. Hele ladingen bloemen, planten, maar ook groente en fruit, oorspronkelijk bedoeld voor de wereldwijde export, worden vernietigd omdat ze onverkoopbaar zijn. Daarom wordt naar nieuwe toepassingen en afzetkanalen gezocht, die ook op de langere termijn overeind blijven.

Samples

Bij het onderzoek, uitgevoerd door Varta, gaat het in eerste instantie om vrij eenvoudige inhoudsstoffen, zoals oliën, geur- en kleurstoffen, hydrolaten en gedroogde plantendelen. Die zouden al binnen enkele weken op de markt kunnen zijn. We worden samples aangeboden aan afnemers van deze producten voor de cosmetica, geur en smaakindustrie.

De resultaten van het onderzoek worden beschikbaar gemaakt via een nieuw webplatform voor biobased toepassingen in de tuinbouw, ontwikkeld door Biobased Greenport West-Holland en het Europese Bioboost programma. Financiers van het onderzoek zijn gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en SIGN. Die laatste partij werkt overigens al sinds vorige jaar aan nieuwe toepassingen voor de vezels van tomaat, paprika en chrysant, bijvoorbeeld voor de interieurbouw.

Eerder werd ook al een oproep gedaan door Horizon 11 en de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom voor het ontwikkelen van biobased reinigingsmiddelen uit plantaardige reststromen.

Beeld: R. de Bruijn Photography/Shutterstock