Lees verder
Er is een groeiende interesse van grote internationale concerns voor plantenstoffen uit het Westland. Die kunnen worden ingezet voor de productie van biobased medicijnen, groene gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten. Binnen een jaar kunnen er kassen worden ingericht met proefteelten.
Redactie / Naaldwijk

Dat zegt Leon Mur, directeur van het Kenniscentrum Plantenstoffen op de website Groenten & Fruit Actueel. Eerder trok de gemeente Westland aan de bel over de ontwikkeling van biobased teelt; die zou niet van de grond komen vanwege het gebrek aan rendement en de beperkte vraag uit de markt. Het Kenniscentrum Plantenstoffen kampt met financiële problemen.

Extractenbibliotheek

Mur wijst erop dat innovaties nu eenmaal tijd kosten. Grote bedrijven wereldwijd zouden momenteel bezig zijn met het screenen van de uitgebreide extractenbibliotheek van het Kenniscentrum: een doorzoekbare bibliotheek van inhoudsstoffen in de gewassen van Nederlandse tuinbouwers. Het gaat daarbij om 100.000 tot 200.000 inhoudsstoffen. Veel van de stoffen bieden kansen voor gebruik in de farmaceutische industrie, de agro-chemie, cosmetica, als kleur-, geur en smaakstoffen, voedingssupplementen of toevoegingen aan veevoer.

Valorisatiepark

De gemeente Westland verwacht dat het zeker vier jaar duurt om de kansen voor business met plantenstoffen goed in kaart te brengen en te verzilveren. De gemeente heeft de ambitie om een zogeheten valorisatiepark in de regio Westland ontwikkelen; een biobased bedrijventerrein met een eigen Innovatie- en Demonstratiecentrum (IDC) voor de biobased economie. Om dit mogelijk te maken, wordt een beroep gedaan op Europese fondsen en is ook een bijdrage van de Greenports nodig.