Lees verder
De onafhankelijke Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO en partners hebben een plan gepresenteerd om in Antwerpen een pilotplant te bouwen voor de productie van bio-aromaten uit lignine (hout). Volgens planning zal het EFRO LignoValue Pilot-project van € 4,3 mln in het eerste kwartaal van 2021 operationeel zijn.
Redactie / Antwerpen

Op laboratoriumschaal zijn de meeste onderzochte technologieën voor de omzetting van hout en lignine in biobased aromaten en de daaropvolgende fractionering in monomeren, dimeren en oligomeren al bewezen. Met een capaciteit van ± 200kg per dag stelt de proeffabriek bedrijven in staat de volgende stappen te nemen voor hun ontwikkelingstraject voor toepassingen van deze bouwstenen.

Mobiel en flexibel

De beoogde pilotlijn zal zo mobiel en zo flexibel mogelijk zijn, zodat geïnteresseerde bedrijven de prestaties van verschillende depolymerisatieprocessen op hun eigen locatie kunnen uitvoeren en ervaren. Het ultieme doel is om een ​​demofabriek in Vlaanderen te bouwen en te exploiteren voor de conversie van hout/lignine naar biobased gefunctionaliseerde aromaten.

De pilot-installatie wordt gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincie Antwerpen en het Vlaamse ministerie van Economie, Wetenschap en Innovatie. VITO zal ongeveer € 2 miljoen investeren. Het project wordt ook actief ondersteund door Catalisti, het Vlaamse speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen. ‘Innovaties naar hogere Technology Readiness-niveaus brengen, is van het grootste belang voor de Vlaamse chemische industrie om de kloof tussen ontwikkeling en implementatie te dichten, om een ​​economische valorisatie mogelijk te maken in Vlaanderen en daarbuiten’, zegt Jan van Havenbergh, directeur van Catalisti.

Vooruitgang geboekt

In de afgelopen jaren is relatief veel kennis ontwikkeld en vooruitgang geboekt op het gebied van bio-aromaten. Het project maakt deel uit van de Biorizon-samenwerking, waarin VITO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), samenwerken met partners om technologieën te ontwikkelen voor het extraheren van aromaten uit plantaardige residuen (afvalstromen). VITO is betrokken bij een groot aantal projecten met de conversie van lignine en hout naar bio-aromaten, zoals Catalisti-projecten ‘MAIA’ en ‘ARBOREF’, het Interreg-project ‘BIO-HArT’ en de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) projecten ‘SmartLi’ en ‘LigniOx’.

Een Catalisti-studie, getiteld ‘BioAromatics Feedstock and Technology Assessment (BAFTA), wordt momenteel uitgevoerd, waarbij VITO en de KULeuven een grondige analyse uitvoeren van technologieën die overal ter wereld beschikbaar zijn voor de directe omzetting van hout en de depolymerisatie van lignine in biobased aromaten.

Op zoek naar partners

VITO gaat de pilotplant bouwen met partners Jacobs Belgium en VMH. Het is ook nog op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in innovatieve moleculen en bereid zijn toepassingstesten uit te voeren, evenals feedstock-leveranciers die hun product in de pilot willen testen en bedrijven die er belang bij hebben een demofabriek op te zetten voor de productie van bio-aromaten uit lignine in Vlaanderen. Neem voor meer informatie contact op met dr. Kelly Servaes van VITO via e-mail of telefoon: kelly.servaes@vito.be of +32 (0) 4 93 31 87 46.