Lees verder
Devan Chemicals uit Ronse (B) introduceerde deze week twee nieuwe biobased textielproducten met natuurlijke anti-bacteriële stoffen en Phase Change Materials: BI-OME Natural en Tones of Cool.
Redactie / Ronse

Veel planten en bloemen produceren antimicrobiële chemicaliën als afweermechanisme tegen bedreigingen zoals bacteriën en schimmels.  Deze natuurlijke biocide-ingrediënten inspireerden Devian om een ​​nieuw assortiment van geurbestrijdings- en anti-huisstofmijtproducten te ontwikkelen met de merknaam BI-OME Natural. De natuurlijke, biogebaseerde antimicrobiële oplossing garandeert frisheid en hygiëne voor textiel. Actieve ingrediënten zijn lijnzaadolie, verkregen uit de gedroogde, gerijpte zaden van de vlasplant en Chrysanthemum, afgeleid van de zaden van de bloemen van het madeliefje.

Biogebaseerde PCM’s

Ook nieuw is Tones of Cool Bio: een gepatenteerde koelingstechnologie die het textiel stimuleert om overtollige warmte uit het lichaam af te voeren en de lichaamstemperatuur onmiddellijk te verlagen. Dat gebeurt met zogeheten Phase Change Materials (PCM’s): stoffen die de vorm hebben van een kristallijne was of olieachtige vloeistof en wamte of koude kunnen opslaan en afgeven. Traditionele PCM’s worden gemaakt van aardolie-gebaseerde paraffine. De PCM’s die Devan toepast in Tones of Cool Bio zijn 100% biogebaseerd en hebben een lagere ontvlambaarheid . De technologie zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor beddengoedaccessoires.

Devan werkt al jaren aan duurzame technologie voor de textielproductie. Media 2019 bracht het bedrijf zijn eerste biobased product op de markt: de vlamvertrager Bio-flam.