Lees verder
Hanzehogeschool Groningen gaat een innovatiewerkplaats (IWP) Circulair Textiel opzetten in de Circulariteitshub van de gemeente Groningen. Studenten, docenten, onderzoekers en werkveld gaan hier werken aan duurzame productie, ontwerp, consumptie en hergebruik van textiel, waaronder kleding. De plannen werden onthuld tijdens de Week van de Circulaire Economie.
Redactie / Groningen

De innovatiewerkplaats komt tot stand door een samenwerking tussen diverse lectoraten van de Hanzehogeschool: Biobased Business Valorization van het Kenniscentrum Biobased Economy, Art & Sustainability van kunstacademie Minerva, Engineering en Social Studies.

Bovendien zal er worden samengewerkt met bedrijven, overheid en mbo, hbo en wo- instellingen in een eigen proeffabriek die helemaal zal worden geleid door studenten: the Dream Factory. Hierover zijn al gesprekken en samenwerkingen opgezet met Alfa College, Noorderpoort, Terra College en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ook met het werkveld en de kledingbranche wordt samenwerking gezocht. Bovendien worden de inwoners van Groningen bij de activiteiten betrokken.

Biobased grondstoffen

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De innovatiewerkplaats Circulair Textiel wil hier verandering in brengen. Zo zal er onderzoek worden gedaan naar het hergebruik van textiel en naar mogelijkheden om textiel duurzamer te produceren met nieuwe producten. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokale Groningse gewassen als hennep, vlas en zeewier, of door materialen te ‘upcyclen.’

Een voorbeeld is de recente opdracht aan studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen om een oplossing te bedenken voor inferieur textielafval, zoals vieze oude dekbedden. Die worden normaal verbrand, hoewel ze kwalitatief nog in orde zijn. De groep ontwierp hiermee een hoogwaardig, duurzaam meubelstuk. Bekijk de website NXT Classic en de video voor meer informatie.

Beeld: Hanzehogeschool/Vimeo