Lees verder
Studenten Chemische Technologie van de Hanzehogeschool Groningen zijn erin geslaagd om binnen innovatiewerkplaats ZAP een bioreactor operationeel te krijgen en het bioplastic PHA te produceren.
Redactie / Groningen

De vierdejaars studenten, die de minor Renewable Energy, Materials & Processsing volgen, werken sinds 2019 aan het opschalen van de bioreactor. Dat gebeurt onder leiding van Dana Colpa (onderzoeksgroep biotechnologie van de Rijksuniversiteit Groningen) en praktijkinstructeur Remco Knigge van de Hanzehogeschool. Het is onderdeel van het onderzoeksproject Circulaire Biopolymeren Waardeketens (CBW), dat wordt uitgevoerd door het samenwerkingsverband BERNN.

De bioreactor maakt biologisch afbreekbare bioplastics met behulp van bacteriën uit afvalstromen. Momenteel heeft deze een capaciteit van 20 tot 30 liter. Uiteindelijk moet de productie verder worden opgeschaald tot een volume van circa 100 liter. Om dat te realiseren, hebben de studenten aanbevelingen gedaan voor verdere experimenten: bijvoorbeeld het toepassen van alternatieve extractiemethoden, zoals het gebruik van oplosmiddelen zonder halogenen en het toepassen van mechanische celverstoring. Dit zal binnen het CBW-project verder worden onderzocht.

De volgende testen zullen worden uitgevoerd in samenwerking met het bedrijf KNN Cellulose, één van de partners binnen het onderzoeksproject. Bij deze fase zal waarschijnlijk ook een stagiair vanuit één van de noordelijke instellingen voor hoger onderwijs worden betrokken.

Beeld: Hanzehogeschool Groningen