Lees verder
In 2050 zal al ons textiel van plantaardige oorsprong zijn, net als een eeuw geleden, voorspelt Michiel Scheffer, programmamanager Sustainable Textiles: “In 2050 dragen we kleding die is gemaakt van bekende en nieuwe plantaardige gewassen en maken we geen textiel meer van fossiele grondstoffen.”
Redactie / Wageningen

Volgens Michiel Scheffer is het nodig meer textiel te recyclen of hergebruiken en voor de productie volledig over te stappen op natuurvezels. Dat geldt ook voor hulpstoffen die worden toegevoegd om de eigenschappen van een product te veranderen. Verder moet de textielindustrie in het productieproces overstappen naar duurzaam opgewekte energie.

“We moeten het negentiende-eeuwse textielvak opnieuw uitvinden”, zegt Scheffer. “Toen werkten we met stoffen als katoen, wol, linnen en hennep. Daarnaast hebben we nieuwe duurzame bronnen nodig, zoals Miscanthus (olifantsgras) en vezels uit suikerhoudende afvalstromen. We moeten dan wel flink gaan investeren in wetenschappelijk onderzoek en in fabrieken die uit die nieuwe plantaardige grondstoffen textiel kunnen maken. Doen we dat niet, dan lopen we binnen een aantal decennia vast en moeten we het doen met de materialen die dan beschikbaar zijn.”

Het volledige interview met Michiel Scheffer is te lezen op de website van Wageningen University & Research (WUR).

100% Biobased

Morgen (24 maart 2022) vindt in het TextielMuseum Tilburg de slotmanifestatie plaats van Puur Natuur: 100% Biobased (BB100). In dit Europese project wordt gezocht naar het volledig biobased maken van textiel, inclusief alle additieven en kleurstoffen. Zie de agenda voor meer informatie.

Circular@WUR

Op de conferentie Circular@WUR op 11 april 2022 geeft WUR een overzicht van de nieuwste kennis over een circulaire, biobased samenleving. Deelnemers kunnen de circulaire uitdaging ervaren in masterclasses en inspiratie opdoen door bezoeken aan de meest innovatieve circulaire bedrijven in Nederland.

Beeld: Ishita Aindley/Shutterstock