Lees verder
Het project Puur Natuur: 100% Biobased (BB100) is afgerond. In bijna vier jaar onderzochten partners uit onderwijs en bedrijfsleven hoe textiel-producenten zouden kunnen omschakelen naar duurzaam en biobased. De resultaten zijn veelbelovend.
Pierre Gielen / Breda

BB100 draaide om de zoektocht naar de vervanging van olieproducten in de textielketen door biobased componenten. Het onderzoek gebeurde in Nederland en België bij onder meer het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) en het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE). Zij werkten de afgelopen jaren samen met partners uit de industrie en onderzoek in België en Nederland, zoals Centexbel en Texperium.

De puzzelstukjes lijken inmiddels gevonden, maar tijdens het leggen van de puzzel verschijnen er meerdere oplossingen dan alleen kleding of textiel. Zo is PLA-garen mogelijk het meest geschikt voor rugzakken of schoenen, maar ook voor het maken van composieten en zeefdrukken. “We moeten goed zoeken naar producten die passen bij de materiaaleigenschappen”, zegt Kees Kruithof (CoE BBE).

Lees het volledige artikel op Agro&Chemie.

Beeld: Maxim Ermolenko/Shutterstock