Lees verder
In het Textielmuseum Tilburg wordt op donderdag 2 december het slot evenement georganiseerd van het project Puur Natuur: 100% Biobased (BB100). Voor het eerst worden tastbare resultaten getoond van het onderzoek.
Redactie / Tilburg

Daarbij gaat het bijvoorbeeld over uitdagingen bij het spinnen van garen uit PLA-stapelvezels, ervaringen en oplossingen om Open-End gesponnen garen te produceren, recycling, close-loop producten, de pre-lancering van een nieuwe tapijtprototype en de presentatie van eindeloos dope-dyed multifilament in verschillende biobased kleuren.

In het project Puur Natuur: 100% Biobased werkte het bedrijfsleven samen met kennisinstellingen aan onderzoek naar biopolymeren voor textiel, nieuwe biobased additieven en methoden om de duurzaamheid te meten. Deelnemers waren onder meer Centexbel (Belgisch technisch en wetenschappelijk centrum voor de textielindustrie), het Centre of Expertise Biobased Economy (Avans en HZ) en het Vlaamse textielbedrijf De Saedeleir Textile Platform. Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) was penvoerder en deed in drie vakgroepen onderzoek naar zowel nieuwe vezels als additieven én verduurzaming van de productie in meer algemene zin.

Het Project Puur Natuur: 100% Biobased werd gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Kijk in de agenda voor meer informatie.

Beeld: Maxim Ermolenko/Shutterstock