Lees verder
Na twee weken onderhandelen is de Klimaattop van Glasgow (COP26) afgesloten met een flinterdun akkoord. Onder druk van grote vervuilers China en India wordt het gebruik van steenkool bijvoorbeeld de komende jaren niet uitgefaseerd, maar 'verminderd'.
Redactie / Glasgow

India benadrukte dat het recht heeft op een verantwoord gebruik van fossiele brandstoffen en dat die belangrijk zijn voor het welzijn van de bevolking. De andere landen gingen uiteindelijk mokkend akkoord met de voorgestelde wijziging, onder het motto ‘een afgezwakte overeenkomst is beter dan helemaal geen afspraak.’

Er zijn ook positieve geluiden, al blijven het vooralsnog papieren tijgers. Zo blijft het de bedoeling om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden, maar is er met de weinig ambiteuze plannen van de deelnemende landen hoogstens een beperking tot 2,4 graden haalbaar. Concrete maatregelen worden doorgeschoven naar volgend jaar. Bovendien beloven rijke landen opnieuw meer geld geven aan ontwikkelingslanden om zich te wapenen tegen de klimaatverandering en de omschakeling naar groene energie te maken. Een klimaatschadefons komt er echter niet. Wel worden subsidies voor fossiele brandstoffen afgebouwd en er zijn afspraken gemaakt over de handel in emissierechten.

De voorzitter van de top, het Britse parlementslid Alok Sharma, verwoordde de resultaten van COP26 diplomatiek: “De ambitie is levend, maar haar pols is zwak.”

Beeld: EQRoy/Shutterstock