Lees verder
De energietransitie wordt alleen een succes als je de Nederlanders meekrijgt, stelt Paul Smeulders, Tweede Kamerlid GroenLinks in een interview met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Daarvoor is het nodig dat de overheid niet te bescheiden optreedt.
Redactie / Den Haag

Als een van de jongste Kamerleden zet Smeulders zich onder meer in voor de verduurzaming van de woonomgeving. Daarvoor is het nodig om burgers te betrekken, zegt hij. “Als er over mensen heen over maatregelen voor verduurzaming wordt besloten, denk ik niet dat het een groot succes wordt.”

Gemeenten zouden volgens hem juist nu de rol van regisseur moeten pakken. “Zij kennen de lokale netwerken het best. Ze staan het dichtst bij de inwoner en kunnen de keukentafelgesprekken voeren die hard nodig zijn om draagvlak te creëren. Deze taak is relatief nieuw voor hen, maar er ligt nogal een uitdaging: in 2050 alle huishoudens van het gas af. Met het huidige tempo zijn we er nog lang niet. Het is echt een kerntaak die ze erbij hebben gekregen.”

Mensen zijn volgens Smeulders alleen enthousiast te maken voor zoiets abstracts als de energietransitie als de overheid én de woningcorporaties het hun gemakkelijk maken. “Door te ontzorgen. Door ze te laten ervaren dat het echt iets oplevert En door het financieel aantrekkelijk te maken.”

Het volledige interview is te lezen op de website van de NVDE.