Lees verder
Het bedrijf Aben Green Energy uit Westdorpe is gestart met het aanbieden van 18 miljoen m3 groen gas per jaar. Daarmee kan een kwart van de woningen in Zeeuws-Vlaanderen van gas worden voorzien, zonder dat aanpassingen nodig zijn in de bestaande gasfornuizen of cv-ketels.
Redactie / Westdorpe

Op het bedrijventerrein Axelse Vlakte bij Westdorpe produceert Aben biogas uit organische reststromen. Dat wordt opgewerkt tot groen gas, dat vervolgens weer wordt ingevoed in het regionale gasnet van netbeheerder Enduris en het landelijke gasnet van Gasunie Transport Services (GTS).

Energievoorziening van de toekomst

Volgens Gasunie is groen gas is één van de duurzame alternatieven voor aardgas. De samenstelling en de kwaliteit zijn volledig gelijkwaardig. Daardoor zijn geen aanpassingen nodig in het leidingnet of bij de consumenten thuis. Jeroen Zanting, manager Assets van Gasunie Transport Services, ziet dit dan ook als de energievoorziening van de toekomst; niet alleen CO2-neutraal, maar ook betrouwbaar en betaalbaar.

Volgens het Klimaatakkoord is er in 2030 2 miljard m3 groen gas nodig voor de duurzame verwarming van woningen en gebouwen. Om dat te halen, nemen Nederlandse netbeheerders nemen gezamenlijk maatregelen om de invoeding van groen gas mogelijk te maken en te bevorderen.