Lees verder
In het Groningse Veendam opende Koning Willem-Alexander woensdag (26 juni) de nieuwe groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie. Tijdens het bezoek kreeg hij verschillende waterstoftoepassingen te zien op het gebied van de industrie en de mobiliteitssector.
Redactie / Veendam

De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. Het is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op de vangen. Gasunie ziet het als de start van een waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers.

Essentiële bouwsteen

‘Waterstof is een essentiële bouwsteen van de toekomstige energievoorziening’, zegt Han Fennema, CEO van Gasunie. ‘De waterstofinstallatie HyStock is eerste concrete stap die bijdraagt aan de doelstelling Nederland en Europa CO2-neutraal te maken. Richting 2030 kunnen wij een deel van onze bestaande infrastructuur geschikt maken voor het transport en de opslag van waterstof.’

Al in de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om waterstof grootschalig en economisch rendabel op te slaan, door gebruik te maken van de bestaande ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het worden gebruikt als duurzame energiebron, ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait. ‘ Op die manier draagt het duurzaam hergebruik van het bestaande gasnet bij aan het betrouwbaar en betaalbaar houden van onze energie’, aldus Fennema.