Lees verder
Koning Willem-Alexander opent op 26 juni de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie in Veendam.
Redactie / Veendam

De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. In Gelderland loopt een soortgelijk initiatief, maar dat is nog niet zo ver.

Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om de verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op de vangen. Het kan worden gebruikt als energiebron op momenten dat zonne- en windenergie niet beschikbaar zijn. Waterstof kan namelijk gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden worden getransporteerd en opgeslagen. Hiervoor wil Gasunie in de nabije toekomst de ondergrondse aardgasopslagen gebruiken.

Tijdens de opening van HyStock gaan organisaties uit het internationale bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen met elkaar in gesprek over de vervolgstappen die nodig zijn om tot een echt duurzame economie te komen. De Koning krijgt tijdens zijn bezoek verschillende waterstoftoepassingen te zien, bijvoorbeeld voor de industrie en de mobiliteitssector.