Lees verder
De productie van chemicaliën uit suikerbieten, zoals in het product Pulp2Value, maar ook een versnelde invoering van E10 brandstof kan de druk op de suikerprijzen verminderen. Dat meldt het vakblad Boerderij. De meeste benzine in de EU bevat slechts 5% ethanol.
Redactie / Brussel

Boerderij baseert zich op uitspraken van een niet nader genoemde woordvoerster van de Europese Commissie. Zij stelt dat de invoering van E10 de Europese bietentelers een een alternatief afzetkanaal kan bieden om de inkomstendaling te verzachten die een gevolg is van de afschaffing van Europese suikerquota in 2017. Sinsdien hebben bietentelers in de EU zo’n € 3,1 miljard aan inkomsten moeten inleveren, door de lagere prijzen.

Dat geld zou in de zakken zijn verdwenen van de voedselproducenten, die het voordeel niet doorberekenen aan de consument. De winkelprijzen van suikerhoudende producten zijn in dezelfde periode namelijk gelijk gebleven of gestegen. Daarom werkt de Europese Commissie aan een voorstel voor meer transparantie in de suikermarkt.