Lees verder
Gas for Climate, een consortium van zeven Europese gastransportbedrijven en twee organisaties op het gebied van hernieuwbaar gas (EBA en CIB) hebben vandaag (27 september) een actieplan gepresenteerd aan de Europese Commissaris voor Klimaat en Energie, Miguel Arias Cañete.
Redactie / Brussel

Hiermee geeft Gas for Climate een vervolg aan de recente studie van onderzoeksbureau Ecofys, waaruit blijkt dat vergeleken met een gasloos energiesysteem jaarlijks 140 miljard euro kan worden bespaard door de inzet van hernieuwbaar gas via de bestaande gasinfrastructuur.

To-do-lijst

Het Actieplan bevat onder meer een ‘to-do-lijstje’ voor beleidsmakers en bedrijven. Daarin wordt onder meer aangedrongen op het vastleggen van Europese doelstellingen voor een substantieel aandeel hernieuwbaar gas in de Europese energiemix.

Commissaris Cañete verklaarde bij deze gelegenheid dat Europa leidend moet zijn in de strijd tegen klimaatverandering en dat bestaande gasinfrastructuur daarin een belangrijke rol kan spelen. Hij benadrukte het belang van meer hernieuwbaar gas, zoals groen gas en waterstof, naast hernieuwbare elektriciteit.

In het Gas for Climate initiatief werken Europese gastransportbedrijven Enagás, Fluxys, Gasunie, GRTgaz, Open Grid Europe, Snam and Teréga samen.