Lees verder
Een nieuw position paper van het Bio-based Industries Consortium (BIC) illustreert dat de inspanningen om de Europese bio-economie te stimuleren, goede kansen bieden om de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties te bereiken.
Redactie / Brussel

Dankzij het partnerschap van BIC met de Europese Unie sinds 2014, heeft de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) de Europese bioeconomie een impuls gegeven, door innovatieve biobased demonstratie- en flagshipprojecten te ondersteunen. Dit draagt ​​momenteel bij aan meerdere SDG’s, via baanbrekende innovaties op het gebied van duurzame biobased producten en processen.

Voorbeelden

Het BBI JU-project AFTERLIFE ontwikkelt bijvoorbeeld een flexibel, kosten- en resource-efficiënt proces voor het terugwinnen en valoriseren van de relevante fracties uit afvalwater, met zuiver en schoon water als resultaat, waardoor iedereen toegang heeft tot water en sanitaire voorzieningen (SDG 6).

Project BIOSKOH maakt gebruik van lignocellulosehoudende biomassa uit landbouwbosresten en specifieke gewasculturen om tweede generatie bio-ethanol voor transportbrandstof te produceren, wat toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen garandeert (SDG 7).

Project URBIOFIN zet een geïntegreerde en innovatieve bioraffinage op voor de transformatie van de organische fractie van vast stedelijk afval in nieuwe verkoopbare bioproducten, chemische bouwstenen, biopolymeren en additieven, waardoor steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam worden (SDG 11).

De BBI JU zelf is een voorbeeld van SDG 17 ‘Partnerships for the Goals’, waarbij de industrie samen met de publieke sector werkt aan de ontwikkeling van meer geïntegreerde oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Voortzetting BBI JU

Deze en vele andere voorbeelden van bijdragen aan de SDG’s door de Europese biobased industrie te versterken, zijn te vinden in het BIC Position Paper. Ze tonen aan dat een voortzetting van de BBI JU onder het nieuwe HORIZON EUROPE programma (opvolger van Horizon 2020), de commitment van de EU aan de SDG’s zal onderstrepen.