Lees verder
De Raad van State heeft de omgevingsvergunning voor de nieuwe biomassacentrale in Diemen vernietigd. De provincie Noord-Holland moet volgens de Raad eerst een milieueffectrapportage laten maken. Dat is nodig omdat er in de centrale 'houtafval' zou worden verbrand. Het gaat om reststromen van de houtproductie.
Redactie / Amsterdam

De zaak bij de Raad van State was aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB) van activist Johan Vollenbroek die beargumenteerde dat reststromen gelijk staan aan afval. Zij maakten daarbij gebruik van een eigenaardigheid in de Nederlandse milieuregels die stellen dat een reststroom als afval moet worden beschouwd als de leverancier er vanaf wil. Dat het om schoon, onbehandeld hout gaat, is daarbij niet relevant. Omdat Vattenfall verzuimde voldoende informatie te geven over de intenties van de leverancier, kreeg MOB gelijk van de Raad van State.

In de (chemische) recyclingwereld is al langer discussie over het bestempelen van reststromen en circulaire grondstoffen als ‘afval.’ De huidige afvalwetgeving werkt een snelle verduurzaming van de maatschappij tegen en belemmert het halen van klimaatdoelstellingen.

Of de biomassacentrale in Diemen er alsnog komt, is niet zeker. Eerder stelde Vattenfall de bouw uit vanwege onzekerheid over de maatschappelijke steun voor de bouw. Natuurbeschermers protesteren al jaren tegen de komst van de centrale en spanden daar diverse rechtszaken tegen aan.

Beeld: huidige energiecentrale Diemen, Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock