Lees verder
De Rechtbank Noord-Holland (Haarlem) heeft 7 juni geoordeeld dat de provincie Noord-Holland terecht een Omgevings- en Natuurvergunning aan energiebedrijf Vattenfall heeft verleend voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen en IJburg.
Redactie / Diemen

De organisaties MOB, Comité Schone Lucht en Natuurmonumenten vroegen de rechter om deze vergunningen ongeldig te verklaren. MOB en Comité Schone Lucht hebben inmiddels aangekondigd in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.

Dit hoger beroep zal zich onder meer richten op de toename van de werkelijke zuurdepositie van zwaveldioxyde (SO2), zoutzuur (HCl) en waterstoffluoride (HF) op natuurgebieden. De eisers wijzen op de eerdere Stikstofuitspraak van het Europese Hof en de Raad van State, waarbij wordt gesteld dat stikstofdepositie op de Nederlandse natuurgebieden met 50% omlaag moet.

De biomassacentrale komt er volgens Comité Schone Lucht hoe dan ook niet, omdat Vattenfall niet begint met de bouw totdat alle vergunningen onherroepelijk zijn. Als de bouw niet vóór begin 2022 is gestart, loopt Vattenfall een eerder toegekende SDE-subsidie van €395 mis. Tegen die tijd loopt de procedure nog. “Tijd werkt hier dus in ons voordeel”, aldus Comité Schone Lucht.

Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock