Lees verder
AWECT (Amsterdam Waste Environmental Consultancy & Technology), een spin-out van het Amsterdamse AEB, gaat een 40MW Waste-to_Energy plant ontwikkelen in Jenin, op de West-oever in Palestina. Daarmee is een bedrag gemoeid van € 150 miljoen.
Redactie / Amsterdam

Daarbij wordt de in Amsterdam ontwikkelde hoogefficiënte technologie toegepast voor een duurzame verwerking van afval tot energie en diverse grondstoffen en bouwmaterialen. AWECT schreef de afgelopen tijd al voor verschillende internationale tenders in, in groeiende economieën zoals Indonesië, Pakistan, India en ook Palestina.

De aanleg van de fabriek in Jenin wordt uitgevoerd binnen een consortium met andere lokale en internationale spelers. Er zal 1200 ton afval per dag verwerkt worden en dat gaat nieuwe uitstoot voorkomen van het broeikasgas methaan bij afvalstortplaatsen (dat 26x zo sterk is als CO2). Daarmee wordt een reductie bereikt van 400.000 ton CO2 uitstoot per jaar.

Meer energie

De technologie van AWECT/AEB is 30-50% efficiënter dan die van conventionele centrales. Er wordt dus veel meer energie uit een kilo afval gehaald. Daarnaast is de uitstoot van vervuilende gassen zeer beperkt; die blijft op of onder 40% van de strenge Europese normen.

De bouw van de centrale start naar verwachting in 2022. Het project profiteert van een 25-jarige stroomafnameovereenkomst (PPA) en een 25-jarige afvalconcessie.

De centrale van AEB in Amsterdam kan 900 kWh elektriciteit opwekken uit elke ton afval en is daarmee de meest efficiënte in de wereld. AEB heeft sinds de ingebruikname in 2008 tot nu toe meer dan 5,5 miljoen ton afval verwerkt. AWECT verwacht een soortgelijk succes van de installatie in Palestina.

Beeld: AEB