Lees verder
Air Liquide, AkzoNobel Specialty Chemicals, Enerkem en de haven van Rotterdam hebben een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een geavanceerde waste-to-chemicals fabriek in Rotterdam, die € 200 miljoen gaat kosten.
Redactie / Rotterdam

De fabriek zal binnen het Botlek-gebied van de Rotterdamse haven worden gebouwd met behulp van de eigen technologie van Enerkem, dat al een gelijksoortige fabriek op commerciële schaal heeft in Edmonton, Canada. Met twee productielijnen wordt de Rotterdamse fabriek echter tweemaal zo groot. Het wordt bovendien de eerste faciliteit in zijn soort in Europa die niet-recyclebaar gemengd afval, inclusief kunststoffen, omzetten in syngas en vervolgens in schone methanol voor gebruik in de chemische industrie en de transportsector.

Het consortium van bedrijven heeft nu besloten de eerste € 9 miljoen beschikbaar te stellen voor gedetailleerde engineering, de oprichting van een speciale joint venture en het voltooien van het vergunningsproces. Het consortium streeft ernaar de uiteindelijke investeringsbeslissing (FID) voor het volledige project later dit jaar te nemen. Rabobank Nederland is hoofdadviseur voor het financieringsproces.

Koolstofarme economie

Waste-to-chemicals wordt beschouwd als een belangrijke technologie om de transitie naar een koolstofarme economie in Nederland vooruit te helpen. De faciliteit zal tot 360.000 ton afval omzetten in 220.000 ton (270 miljoen liter) ‘groene’ methanol. Als equivalent vertegenwoordigt dit het totale jaarlijkse afval van meer dan 700.000 huishoudens en vertegenwoordigt het een CO2-emissiereductie van ongeveer 300.000 ton.

De stuurgroep van het  consortium staat onder leiding van Marco Waas, directeur RD & I van AkzoNobel Specialty Chemicals. Akzo Nobel en Air Liquide gaan de benodigde zuurstof en waterstof leveren voor de fabriek. AkzoNobel treedt ook op als afnemer van de geproduceerde methanol. Waas: ‘De overeenkomst komt op een heel passend moment, gezien de huidige uitdagingen bij de recycling van kunststoffen in Europa. Niet alleen wordt afval omgezet in waardevolle grondstoffen, tegelijk worden CO2-emissies voorkomen die anders door de afvalverbranding zouden vrijkomen.’

Overheidssteun

De realisatie van het waste-to-chemicals project wordt ondersteund door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid, dat het consortium met regelgeving ondersteunt. Ook de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en het regionale ontwikkelingsagentschap InnovationQuarter steunen het project.