Lees verder
Als alle akkers en snelwegbermen in Nederland eenmalig zouden worden bemest met olivijn, zou dat ruim 15 miljoen ton CO2 vastleggen. Dat komt overeenkom met de jaarlijkse uitstoot van 5,6 miljoen auto’s, 2 miljoen huishoudens of de beide kolencentrales die de regering nu wil sluiten.
Redactie / Delft

Dat zegt Jos Vink, bodemchemicus bij kennisinstituut Deltares in De Volkskrant. Het mineraal olivijn is onder leken vrijwel onbekend, maar is het meest voorkomende gesteente in de aardmantel.

Duizend kilogram olivijn kan ruim duizend kilogram CO2 wegvangen doordat het onder inwerking van water en CO2 uit de lucht tot kalk verweert. Dat gaat vrij snel als het tot korrels wordt vermalen en in een natte omgeving wordt aangebracht.

9.800 kg aardappels

In verschillende Nederlandse gemeenten worden er inmiddels proeven met olivijn genomen, bijvoorbeeld op drassige weilanden, boomspiegels, parkeerplaatsen en sportvelden. Olivijn zou ook goed bruikbaar zijn op stranden. Het belandt dan in zee en gaat de verzuring van de oceaan tegen.

Olivijn op landbouwgronden gebruiken is echter verboden in de EU, omdat het nikkel bevat, een zwaar metaal dat door gewassen wordt opgenomen. Volgens berekeningen van de Universiteit van Antwerpen zou de maximaal aanvaardbare dosis voor de mens echter pas worden overschreden bij een consumptie van 9.800 kilogram aardappels per persoon per dag.