Lees verder
Het Zwitserse speciaalchemiebedrijf Clariant heeft de prestigieuze Sustainability Leadership Award 2022 gewonnen van de American Chemistry Council (ACC). De onderscheiding is een erkenning van de wereldwijde klimaatcampagne, waarbij Clariant 10 producenten van salpeterzuur een gratis lading aanbood van zijn katalysator EnviCat N2O-S. Hiermee is tot 95% van de schadelijke N2O-emissies effectief te verwijderen.
Redactie / Muttenz

Het gaat om bedrijven die nog geen stikstofverwijderingstechnologie gebruiken. Gezamenlijk produceren zij meer dan 2 miljoen ton salpeterzuur per jaar. Dankzij het initiatief kunnen zij hun emissies met meer dan 4 miljoen ton CO2-equivalenten verminderen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van ruim 860.000 personenvoertuigen die een jaar lang op benzine rijden.

Eenvoudige oplossing

Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer 65,5 miljoen ton salpeterzuur (HNO3) geproduceerd, voornamelijk als grondstof voor meststoffen. Ongeveer de helft van alle 500 salpeterzuurfabrieken werkt zonder N2O-verwijderingstechnologie

Bij de salpeterzuurproductie ontstaan grote hoeveelheden N2O als bijproduct, wat uiterst schadelijk is voor het klimaat. N2O-moleculen blijven gemiddeld 114 jaar in de atmosfeer, dat is 25 keer langer dan CO2-moleculen. Het effect van N2O op de opwarming van de aarde is dan ook bijna 300 keer zo groot als dat van CO2. De jaarlijkse uitstoot van N2O bij de productie van salpeterzuur en het daarvan afgeleide adipinezuur staat gelijk aan ongeveer 100 miljoen ton CO2-equivalenten.

“Dat is een serieus probleem”, zegt Stefan Heuser, Senior Vice President en General Manager bij Clariant Catalysts. “Maar de oplossing is eenvoudig.” EnviCat N2O-S is een handige ‘drop-in’ die eenvoudig is in te zetten en tot 95% van het broeikasgas om in onschadelijke stikstof en zuurstof. De katalysator is wereldwijd al in meer dan 45 salpeterzuurfabrieken in gebruik. Samen helpen zij de jaarlijkse uitstoot van N2O met ruim 20 miljoen ton CO2-equivalenten te verminderen.

Beeld: salpeterzuureenheid in een kunstmestfabriek (Yasni/Shutterstock)