Lees verder
TNO gaat samenwerken met drie partners bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie zeer efficiëntere elektrolysers, waarmee de kosten van groene waterstofproductie fors omlaag kunnen.
Redactie / Delft

Hiertoe vormt TNO een consortium met het Belgische bedrijf Bekaert, Johnson Matthey uit Engeland en het Duitse Schaeffler. Het consortium wil de ontwikkeling van de Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolysetechnologie versnellen door te werken aan verbetering en integratie van de verschillende componenten in de elektrolyser-stack, het technische ‘hart’ van de elektrolyser. Dit zal uiteindelijk leiden tot een nieuwe generatie PEM elektrolysers met een lager elektriciteitsverbruik, lagere kosten voor de waterstof en een compacter systeem. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan het minimaliseren van het gebruik van schaarse materialen en een langere levensduur.

Decarbonisatie

Groene waterstof speelt een essentiële rol in alle nul-emissie klimaatscenario’s en is essentieel voor de decarbonisatie van de zware industrie. Elektrolyse is de technologie om met water en hernieuwbare elektriciteit van bijvoorbeeld zon en wind, groene waterstof te produceren. Het is een zogenaamde sleuteltechnologie om naar nul emissie te gaan.

Het International Renewable Energy Agency gaat er in een recent rapport vanuit dat er circa 5.000 Gigawatt aan elektrolysecapaciteit nodig is in 2050. Dit volstaat om 12% van de energievraag wereldwijd in te vullen. Om dit mogelijk te maken is technologie-innovatie en versnelling van de implementatie een absolute voorwaarde.

De partijen gaan samenwerken in een driejarig gezamenlijk onderzoeksprogramma, een onderdeel van het Voltachem Programma waar de chemische industrie, de energiesector en de maakindustrie samenwerken op weg naar een klimaatneutrale toekomst.

Het consortium staat open voor nieuwe partners. Kijk op de website van TNO voor meer informatie.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock