Lees verder
Groene waterstof vormt één van de pijlers van de energietransitie én kan de groeimotor zijn voor een nieuwe economie. Elektrolysers vormen daarin een sleuteltechnologie, zo blijkt uit een verkenning van FME en TNO.
Redactie / Zoetermeer

Op dit moment ontbreekt het Nederland aan een volwaardige industrie die op grote schaal elektrolysers kan produceren. Daarom hebben FME en TNO, in samenwerking met 11 provincies, onderzocht wat de regionale kansen en mogelijkheden zijn voor de totstandkoming van een elektrolyser-industrie in Nederland. Zij concluderen dat de circa 70 Nederlandse bedrijven die op dit moment actief zijn bij de ontwikkeling en productie van materialen en onderdelen voor elektrolysers, individueel te klein zijn, maar deze nieuwe markt wel gezamenlijk kunnen veroveren. FME en TNO nemen daarom het initiatief om een nationaal Elektrolyser Makersplatform op te richten.

De oprichting van een actieve community van maakbedrijven die zich (willen) toeleggen op de productie van elektrolysers, of de daarvoor benodigde componenten hebben, is hard nodig. Dit is belangrijk om bedrijven te verbinden, samen te werken aan de benodigde randvoorwaarden voor innovatie én om de internationale zichtbaarheid van Nederlandse bedrijven te vergroten. Het platform kan ook een belangrijke rol spelen bij het matchen van vraag en aanbod.

Innovatieprogramma

Daarnaast is ook is een strategisch innovatieprogramma voor de productie van elektrolysers nodig, stellen TNO en FME. Daarin moet worden ingezet op research en development via onder andere proeftuinen, op de ontwikkeling van een aantrekkelijke businesscase en ketenontwikkeling en op het creëren van gunstige randvoorwaarden en marktactivering.

Het complete rapport en een samenvatting daarvan zijn te downloaden op de website van FME.

Beeld: Tomasz Makowski/Shutterstock