Lees verder
Nederland mag waterstoffabrieken die op basis van elektrolyse werken niet ondersteunen met subsidies, meldt het FD. De Europese Commissie geeft geen toestemming, omdat Nederland te weinig duurzame elektriciteit opwekt.
Redactie / Brussel

Slechts 18% van de elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt, is ‘groen’. De rest komt uit steenkool en aardgas. De Commissie concludeert dat de productie van waterstof in Nederland op dit moment alleen maar leidt tot een toename van de CO2-uitstoot.

Dit is een tegenvaller voor de kabinetsplannen om met waterstof de uitstoot van broeikasgassen in de industrie terug te dringen. Zonder toestemming van de Europese Commissie is staatssteun namelijk niet mogelijk. De industrie is in Nederland verantwoordelijk voor ruim 30% van alle broeikasgasuitstoot. Er zijn wel ambitieuze plannen voor de productie van ‘groene’ waterstof waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame energie, bijvoorbeeld uit grote windparken op zee, maar het kan nog jaren duren voor die zijn gerealiseerd.

Onzekerheid

Jörg Gigler, directeur van de Topsector Energie Nieuw Gas ziet het verbod op subsidies als een probleem, omdat het ook zonder die subsidie al moeilijk om een groene waterstoffabriek rendabel te bouwen: “Het zorgt voor onzekerheid. Zo gaat niemand investeren”, zegt hij in het FD.

Ook Greenpeace is teleurgesteld door het verbod uit Brussel; de organisatie suggereert dat Nederland het verbod op staatssteun voor niet-duurzame waterstoffabrieken gemakkelijk kan omzeilen door deze steun ‘innovatiesubsidie’ te noemen.

Duurzame productie van groene waterstof is overigens wel al haalbaar in Nederland, door gebruik te maken van de vergassing van biomassa. Deze productiemethode is echter te kleinschalig voor de industrie.

Beeld: Alexander Kirch/Shutterstock