Lees verder
'Imaging' specialist en speciaalchemiebedrijf Agfa-Gevaert uit Mortsel (B) heeft de essenscia Innovation Award 2022 gewonnen, de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Agfa ontwikkelde met Zirfon een membraantechnologie die de productie van groene waterstof efficiënter en goedkoper maakt.
Redactie / Brussel

De dunne scheidingsmembranen kunnen tot vier keer meer waterstof produceren dan klassieke membranen, en ze hebben een langere levensduur. De Innovation Award werd 18 oktober uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid tijdens een ceremonie in Brussel, in aanwezigheid van Eerste minister Alexander De Croo. De andere genomineerden waren GSK, Power to Methanol, Quantoom Biosciences en Soudal.

Ook het toonaangevende Fraunhofer Institut stelt dat het Zirfon-membraan van Agfa-Gevaert de meest kostenefficiënte technologie is voor de productie van groene waterstof via alkalische elektrolyse. Agfa werkt al sinds 2006 aan deze innovatie. De R&D én de productie gebeuren in eigen huis. De knowhow zit dus stevig in ons land verankerd en bouwt verder op de expertise die het bedrijf al jaren heeft opgebouwd in speciaalfilms, giettechnologie en chemie.

Finalisten

Ook bij de innovaties van de andere finalisten gaat het om wereldprimeurs en pioniersprojecten. Zo ontwikkelde farmabedrijf GSK met Mosquirix het eerste en voorlopig enige malariavaccin ter wereld. Het consortium Power to Methanol werkt in de Antwerpse haven aan een duurzamer productieproces voor methanol op basis van waterstof en opgevangen CO2. De Waalse start-up Quantoom Biosciences, een dochteronderneming van biotechbedrijf Univercells, ontwierp een geautomatiseerd productieplatform voor vaccins en therapeutische middelen op basis van de mRNA-technologie, bekend van de coronavaccins. Soudal ontwikkelde een duurzame montagelijm op basis van gerecycleerde grondstoffen met dezelfde prestaties én prijs als zijn klassieke variant. Zowel de lijm als de verpakking bestaan voor 80% uit gerecycleerde grondstoffen, waarvan 35% van biogebaseerde oorsprong.

Lees meer op de website van essenscia.

Beeld: essenscia