Lees verder
Behalve de energietransitie en de transitie naar hernieuwbare (biocirculaire) grondstoffen is er in Nederland nog een derde transitie aan de gang: de eiwittransitie die op zoek is naar alternatieve, niet-dierlijke eiwitten. Dit is onmisbaar om de uitdijende wereldbevolking te kunnen blijven voeden zonder de veestapel tot onhoudbare proporties op te blazen.
Redactie / Wageningen

En daarmee gaat het goed, althans in Nederland. Nederlanders eten namelijk per persoon de meeste vleesvervangers van Europa, volgens marktonderzoeksbureau Nielsen dat in opdracht van non-profit organisatie ProVeg de elf Europese landen met de grootste markten voor vleesvervangers onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders 870 gram aan vleesvervangers eten per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer negen hamburgers. Daaraan gaven zij gemiddeld 17 euro per persoon per jaar uit (het meeste van alle Europeanen).

Het marktaandeel van vleesvervangers ten opzichte van de totale vleeswarenmarkt is echter nog klein: 2,5 procent. Ook de consumptie van echt vlees blijft populair. Die steeg in 2018 en 2019 tot gemiddeld zo’n 39 kilo. Wageningen University & Research verwacht dat de vleesconsumptie in 2020 lager uitvalt omdat de horeca lange tijd gesloten was.

Beeld: Liliya Kandrashevich/Shutterstock