Lees verder
“Met enzymen en bacteriële fermentatie is het even goed mogelijk om de nuttige stof chitine uit garnalenpellen en krabbenschalen te halen als met agressievere chemie-gebaseerde processen”, zegt onderzoeker Yang Zou, die vandaag (11 mei) aan de ILVO-UGent promoveert op dit onderwerp.
Redactie / Gent

Chitine, een stof die o.a. gebruikt wordt in de productie van biobased plastics en additieven voor teeltsubstraten. Bovendien blijken ook de nevenproducten van deze duurzamere extractieprocessen interessante eigenschappen te vertonen voor de bioeconomie, zoals het potentieel om vrije radicalen te neutraliseren, aaltjes te doden en de vorming van biofilms af te remmen.

Nevenstromen

Schaaldieren zoals garnalen, krabben en kreeften zijn niet alleen voedzaam en lekker, ook de resterende schalen bevatten nuttige stoffen, zoals eiwitten, chitine en carotenoïden. Het past binnen de circulaire bioeconomie en zero-waste gedachte om al deze nevenstromen op te waarderen. Vaak worden er veevoeder en componenten voor cosmetica en medische producten van gemaakt, met gebruikmaking van grote volumes chemische oplosmiddelen. Zij zijn schadelijk voor het milieu en hebben invloed op de fysicochemische eigenschappen van de beoogde producten.

Met ‘zachtere’ biologische verwerkingsmethodes is de raffinage van nuttige stoffen uit de reststromen van schaaldieren te optimaliseren. Yang Zou voerde experimenten uit met enzymatische hydrolyse en bacteriële fermentatie. Beide methoden bleken effectief. Zo kunnen op laboschaal perskoeken van chitine worden geproduceerd met behoud van de gewenste eigenschappen. De chitine kan in vervolgprocessen onder meer worden gebruikt voor de productie van bioplastic, additieven voor teeltsubstraten en producten voor de farmaceutische- en voedingsindustrie.

Grote stappen vooruit

Volgens ILVO promotor Johan Robbens levert het werk van Yang Zou een bijdrage aan de bioeconomie en blauwe biotechnologie: “Qua bioactieve stoffen is de zee nog grotendeels onontgonnen terrein, maar de blauwe biotechnologie zet grote stappen vooruit. Belangrijk is wel dat ontginning op een duurzame manier kan gebeuren, met respect voor het milieu en met het doel om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Bovendien willen we door cascadering meerdere stoffen uit één nevenstroom halen. Met dit onderzoek heeft Yang Zou daar een belangrijke stap in gezet.”

Op 11 mei 2021 verdedigt Yang Zou zijn doctoraat “Mogelijkheden tot valorisatie van biologisch teruggewonnen chitine en bioactieve hydrolysaten van nevenstromen uit de verwerking van mariene schaaldieren.” Promotoren zijn dr. Johan Robbens van ILVO en prof. dr. Katleen Raes van UGent – Campus Kortrijk. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het BlueShell project dat werd gefinancierd door het Era-Net Marine Biotechnology.

De verdediging is vanaf 15:30 online te bekijken via een livestream van UGent.

Beeld: Alex Stemmer/Shutterstock