Lees verder
Investeren in onderzoek en innovatie moeten na de coronacrisis een cruciale rol spelen in het bestrijden van de economische crisis. Dat stelt TNO. Op die manier kan Nederland zich 'uit de crisis innoveren.'
Redactie / Den Haag

Volgens TNO toont de Duitse aanpak na de bankencrisis in 2008 aan dat dit werkt. Terwijl Nederland en omliggende landen flink bezuinigden, voerde Duitsland de nationale investeringen in onderzoek en innovatie juist op. Het beleefde daardoor een ‘gouden decennium’ van ongekend snelle economische groei, terwijl andere landen, waaronder Nederland, pas jaren later uit de crisis kwamen.

Economische groei

In Nederland wordt dit jaar een forse economische krimp verwacht van 7,5% (IMF) tot 1,2-7,7% (CPB) van het BBP. Direct stevig bezuinigen is geen logische optie, want dat zou het effect van de huidige overheidssteun teniet doen.

Economische groei kan worden gegeneerd door verhoging van de arbeidsproductiviteit. Dat kan met onderzoek en innovatie , stelt TNO. Nieuwe of verbeterde producten, diensten en productieprocessen creëren waarde en groei. Zo wordt de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven bovendien versterkt.

Nieuwe prioriteiten

Naast onderwerpen zoals de energietransitie en digitalisering zou de coronacrisis ook tot nieuwe prioriteiten voor het innovatiebeleid kunnen leiden. Zoals het terughalen van economische activiteiten uit China naar Europa; een trend die al voorzichtig waas begonnen, maar nu zal worden versterkt, zeker wat betreft medische technologie of technologie die kritisch is voor onze ICT-infrastructuur. Het biedt de kans om de productie die terugkomt naar Europa meteen duurzamer en circulair te maken.

Beeld: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock