Lees verder
“Als we na de crisis terugvallen op business as usual en op de vertrouwde voet doorgaan met fossiele grondstoffen, lopen we met de energie­transitie een vertraging op van tien jaar.” Dat zegt André Faaij, wetenschappelijk directeur TNO Energy Transition en hoogleraar energie­systeemanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen in de kwartaaluitgave Shell Venster.
Redactie / Groningen

Faaij noemt dat een nachtmerriescenario. Hij erkent dat de huidige lage olie- en gasprijzen investeren in duurzame energie en de bijpassende infrastructuur minder aantrekkelijk lijken te maken. “Maar als we de energietransitie slim en kosten­effectief aanpakken, beschikken we na 2040 over een energievoorziening die tien miljard tot vijftien miljard euro per jaar goedkoper kan zijn dan bij business as usual.”

Kolencentrales sluiten

Volgens Faaij biedt het tijdelijk inzakken van de markt voor fossiele grondstoffen juist een goede gelegenheid om de kolen­centrales te sluiten en de raffinagesector te consolideren. Als na de coronacrisis de vraag naar energie weer toeneemt, is het verstandig om die groei op te vangen met nieuwe, schone capaciteit. Want als het aanbod van duurzame energie dan achterblijft, zal de olieprijs weer stijgen tot boven de honderd dollar per vat. “Investeringen in de energietransitie kunnen echter helpen om sneller uit de crisis te komen, doordat ze voor bedrijvigheid en werkgelegenheid zorgen in een sector die toekomst heeft”, aldus Faaij.

Lees het volledige artikel in Shell Venster.

Beeld: Rudmer Zwerver/Shutterstock